Size esneklik kazandıracak, kaslarınızı güçlendirecek, sırt ve eklem ağrılarınıza yardımcı olabilecek yeni bir egzersiz rutini mi arıyorsunuz?

Joseph Pilates tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilen bir egzersiz ve vücut kondisyon yöntemi olan pilatesin birçok faydası bulunuyor. Pilates günümüzde yaşı ilerlemiş insanlar da dahil olmak üzere spor yaralanmaları olan, sınırlı hareket kabiliyetine sahip kişiler tarafından uygulanabiliyor oluşuyla oldukça popüler. 

Pilates için nefes, konsantrasyon, merkezleme, kontrol ve denge gibi birtakım temel ilkeler bulunur. İhtiyaca ve isteğe bağlı olarak pilates, reformer adı verilen yatak benzeri bir yapı da dahil olmak üzere özel olarak tasarlanmış çeşitli aletler yardımıyla ya da bir mat veya battaniye üzerinde gerçekleştirilebilir. Pilates yönteminiz ne olursa olsun temel ilkeler aynı kalır. 

Aletli pilates ana kas gruplarını güçlendirir ve vücut esnekliğinizi artırır. Boyun ve sırt bölgelerinde yaşlanmaya ya da sakatlanma gibi başka nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ağrıları azaltır. Düzenli olarak yapılan aletli pilates sayesinde kendinizi daha enerjik ve dengede hissedersiniz. Fiziksel yararlarının yanı sıra zihinsel olarak da daha pozitif ve sakin kalmanızı sağlar. 

Reformer, Cadillac, Ladder Barrel ve Chair en yaygın olan aletli pilates ekipmanlarıdır.

Reformer Pilates

Reformer denge ve koordinasyon geliştirmenize yardımcı olan bir pilates aletidir. Aletli pilateste en popüler ekipmanlardan biri olan reformer, yaylı bir mekanizmadır. Yatağı andıran bir görüntüsü vardır. Kullanıcının üzerine oturduğu platform, tekerlekler aracılığıyla hareket ettirilebilir. Aletin bir ucunda bulunan yayların direnci, hareketli bir platform ve ayak barı sayesinde mat üzerinde yapılamayacak egzersizleri yapmanızı mümkün kılar. 

Bu alet ile yapılan en yaygın hareketler, direnç sağlayan yaylar kullanılarak yapılır. Reformer vücudunuza esneklik kazandırır, postürünüzü iyileştirir. Karın, sırt, kalça kaslarınızı çalıştırarak güçlendirir. Dengeli beslenme ile birlikte reformer pilatese devam edildiğinde kilo vermeniz mümkündür.

Cadillac Pilates

Reformer aleti gibi çok yönlü kullanıma sahip olan Cadillac aleti de Joseph Pilates tarafından tasarlanmıştır. Ranzaya benzeyen bu pilates aletinin ilk katını kullanıcıların oturabileceği yerden yüksek bir platform oluşturur. Platformun dört bir köşesinde bulunan metal direkler de ikinci bir katı oluşturur. Bu ikinci katta bulunan yaylar, barlar ve elastik bantlar aşağı kata doğru sarkar. Bu aparatları cadillacın ilk katına uzanarak kullanabileceğiniz gibi ayakta ve oturarak yapabileceğiniz pek çok hareket için de kullanabilirsiniz.

Cadillac pilates sayesinde bacak, kol, sırt ve karın bölgelerinizde bulunan kaslar çalışarak güçlenir. Ayrıca duruşunuz düzelir, omurganız esneklik kazanır. Cadillac pilatesi düzenli olarak yaptığınızda sıkılaşır ve daha fit bir görünüme kavuşabilirsiniz. Unutmayın güçlü, sağlıklı ve estetik bir bedene sahip olmak için hiçbir zaman geç değildir.

Ladder Barrel

Bu alet yerden yüksek bir silindir platform ve ahşap merdivenlerin birleşiminden oluşur. Günümüzde birçok kişi bilgisayar başında iş yapmak durumundadır. Bu da kambur duruş ve sırt ağrıları gibi bir dizi sağlık sorununu beraberinde getirir. Omurganızı sağlıklı tutmak için vücudunuzu esnetmeniz ve güçlendirmeniz gerekir. Ladder Barrel, silindir şeklindeki platformu sayesinde yanlara uzanmanıza izin vererek duruşunuzu iyileştirecek hareketler yapmanıza olanak tanır.

Chair

Diğer üç pilates aleti gibi chair da vücudunuzun gücünü ve esnekliğini artırmaya yarıyor. Bu alet kullanıcıların oturması için tasarlanan bir yüzeyden ibarettir. Bununla birlikte bir ayak barı ve iki tutamak bulunur. Bu alet özellikle kol ve bacak kuvvetini geliştirmek için etkilidir. Dolayısıyla çoğunlukla futbolcu, kayakçı ya da koşucuların performanslarını artırmak için kullandıkları popüler bir pilates aletidir. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!