Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit; hapşırma, burunda kaşıntı, akıntı ve tıkanıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan atopik bir hastalıktır, nezle olarak bilinen hastalıkla aynı şey değildir. 

Alerjik riniti tetikleyen birkaç iç mekan ve dış mekan alerjeni bulunmaktadır. Bir diğer adıyla saman nezlesine yakalandıysanız sebebi şunlar olabilir:

  • Ağaç, ot ve bitkilerden gelen polen
  • Küf sporları
  • Evcil hayvan tüyleri
  • Toz akarları
  • Hamam böceği dışkısı ve tükürüğü

Alerjik Rinit Olma Riski Ne Zaman Artar?

Dış mekan alerjenleri, yaşadığınız yere bağlı olarak bahar aylarının başlarında görülebilir. Sıcak hava koşullarında yabani otlar ve çiçekler açar, polen miktarı artar. Ev içi alerjenler ise özellikle evcil hayvanlardan ve toz akarlarından kaynaklananlar, kış aylarında daha da kötüleşebilir çünkü insanlar bu zamanlarda pencerelerini kapalı tutarak kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirirler.

Saman nezlesi belirtileri şunlardır:

  • Hapşırma burun tıkanıklığı ve akıntısı.
  • Kaşıntılı burun, boğaz ve gözler.
  • Kızarmış veya sulanan gözler.
  • Baş ağrıları, sinüs basıncı ve göz altında koyu halkalar.
  • Burun ve boğazdaki fazla mukus.
  • Yorgunluk.
  • Boğaz ağrısı, mukusun boğazınıza akması nedeniyle (postnazal akıntı).
  • Hırıltı, öksürme ve nefes almada zorluk.

Soğuk Algınlığı ve Saman Nezlesi Farkı Nedir?

Soğuk algınlığı olan bir kişiyle temas etmişseniz, muhtemelen soğuk algınlığına yakalandığınızı bilebilirsiniz. Saman nezlesi ise alerjen olup bulaşıcı değildir. Soğuk algınlığı genellikle bir hafta içinde geçerken, alerjiler havadaki alerjen ortadan kalkana kadar devam eder.

Alerjik Nezle Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Alerjenleri Kontrol Etme:

Alerjenlerden kaçınmak, semptomların şiddetini azaltabilir. Örneğin, evdeki tozu azaltmak, evcil hayvanları uzak tutmak ve polen sezonunda dışarıda geçirilen süreyi sınırlamak gibi önlemler alabilirsiniz.

Burun Temizliği:

Günlük burun temizliği, burun içinde biriken alerjenleri ve mukusu temizler. Bunun için burun spreyleri veya burun içi temizleyiciler kullanabilirsiniz.

İmmünoterapi (Aşı Tedavisi):

Şiddetli alerjik rinit durumlarında, doktorunuz immünoterapiyi önerebilir. Bu tedavi, vücudun alerjenlere olan tepkisini azaltmaya yöneliktir.

Ev Ortamını Temiz Tutma:

Evde alerjenleri azaltmak için düzenli olarak temizlik yapın, özellikle toz ve küfle mücadele edin.

Unutmayın ki herkesin vücut yapısı farklıdır, bu nedenle en uygun tedavi yöntemini bulmak için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Kendi kendinize ilaç kullanmaya karar vermeden önce mutlaka bir doktora danışın.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!