Sessizce gelişen ciddi hastalıklar, zamanında fark edilmediğinde büyük sorunlara yol açabilir.
Akciğer kanseri de çoğu zaman erken dönemlerinde belirti vermeyen ve genellikle ilerlemiş evrede teşhis edilen bir hastalıktır. Akciğer kanserinin 40 yaş altındaki kişilerde görülmesi oldukça nadirdir. Genellikle yaşı ilerlemiş kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda, akciğer kanserinin belirtilerine odaklanarak bu hastalığın risk faktörlerinden bahsedeceğiz.
Akciğer Kanser Belirtileri
Akciğer kanseri belirtileri genellikle hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar ve aşağıdaki maddeleri içerir:
- Geçmeyen ve şiddetlenen öksürük
- Nadiren de olsa kanlı ya da balgamlı öksürmek
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Seste kısıklık
- İştah kaybı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yorgunluk
- Kemik ağrısı
- Baş ağrısı
Akciğer kanserinin daha az rastlanan belirtileri ise şu şekildedir:
- Parmakların görünümünde değişiklik
- Yutmada güçlük
- Hırıltılı nefes alma
- Yüz ve boyunda şişlikler
- Kalıcı göğüs ve omuz ağrısı
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Sigara kullanan ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde akciğer kanserinin görülme olasılığı daha fazladır. Her ne kadar sigara akciğer kanserinin başlıca risk faktörlerinden olsa da hiç sigara içmemiş ya da sigara dumanına maruz kalmamış kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Uzmanlar sigaranın akciğerleri saran hücrelere zarar vererek kansere neden olduğunu belirtiyorlar. Başlangıçta sigaranın verdiği hasar vücut tarafından onarılabilir ancak sürekli olarak sigara dumanına maruz kalmak, zamanla kanserli hücrelerin gelişimine neden olabilir.
Bununla birlikte radyasyona, radon gazına, asbest ve diğer kanserojenlere maruz kalmak da akciğer kanserine yakalanma riskini artırır. Başka bir kanser tedavisi için göğüsten radyasyon tedavisi görmek, risk faktörleri arasındadır. Bunların yanı sıra anne, baba, kardeş ya da çocukta akciğer kanseri varsa kişininde bu hastalığa yakalanma riski artmaktadır.
Akciğer kanserinin belirtileri konusunda daha bilinçli hale gelmek sağlığınız açısından kritik öneme sahiptir. Herhangi bir endişe verici semptom fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir doktoru ziyaret etmelisiniz. Ailenizde akciğer kanser öyküsü bulunuyorsa yılda bir kez tarama yaptırmak üzere bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz. Erken teşhis, hastalığın ilerlemesini engelleme ve tedaviye daha olumlu yanıt verme şansını artırır. Ayrıca, sigara gibi risk faktörlerinden kaçınılması ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesi de akciğer kanseri riskini azaltır.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!