Güzel bir gülümseme sağlıklı dişler ve diş etleriyle başlar. Bunun için düzenli olarak yapılan ağız bakımı ve rutin kontroller oldukça önemlidir. İşte ağız sağlığı ve rutin bakımlar hakkında bilmeniz gerekenler:
Kötü Ağız Hijyeni Belirtileri Nelerdir?
Kötü ağız hijyeni belirtilerini gösterebilecek birkaç uyarı vardır. En yaygın olanları şunlardır:
- Diş etlerinden kan gelmesi
- Diş çürümeleri
- Kronik kötü ağız kokusu
- Gevşek dişler
- Diş eti çekilmesi
- Geçmeyen ağız yaraları
- Diş ağrısı
- Çene şişmesi
- Belirli bakteri veya virüslerden kaynaklanan ağız enfeksiyonu
Ağız Hijyenimi Nasıl İyileştirebilirim?
İyi bir ağız hijyeni, dişlerinizi ve diş etlerinizi korur ve gülümsemenizi güzelleştirir. İşte sağlıklı bir gülümseme için genel ağız hijyeni talimatları:
- Dişlerinizi en az günde iki kez fırçalayın: Florür içeren diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. (Orta veya sert kıllar diş etlerinize ve diş minenize zarar verebilir.) Dişlerinizi fırçalarken diş fırçanızı diş etlerinize 45 derece açıyla yerleştirin: Tüm diş yüzeylerini, arka ve yanlarını da içerecek şekilde fırçalamaya özen gösterin.
- Günde bir kez diş ipi kullanın: Dişler arasındaki boşluklara fırçalayarak ulaşamazsınız. Bu alanları temizlemek için diş ipine ihtiyacınız var. Bir diş ipi alın. Her iki ucunu da orta parmaklarınızın etrafına sarın. Başparmaklarınız ve işaret parmaklarınızı kullanarak diş ipini iki diş arasına yönlendirin. Diş ipini bir dişin etrafına C şeklinde sıkıca sarın yukarı ve aşağı hareketlerle temizleyin: Sonra, diğer dişin etrafına diş ipini sarın ve işlemi tekrarlayın. Bu işlemi tüm dişlerinizde devam ettirin.
- Dilinizi fırçalayın: Diliniz bakterileri bir sünger gibi tutar. Dişlerinizi fırçaladığınız her zaman, dilinizi fırçalamayı unutmayın. Bunun için diş fırçasını kullanabilirsiniz.
- Her gün bir kez gargara yapın: Antibakteriyel gargara, zararlı oral bakterileri uzak tutmaya yardımcı olur. Yiyecek ve artıkları temizlemenin yanı sıra, plak birikimini de azaltır. Ağız kuruluğunu önlemek için mutlaka alkol içermeyen bir formül seçtiğinizden emin olun.
- Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin: Rutin diş muayeneleri ve temizlikleri, iyi ağız sağlığı için hayati öneme sahiptir. Birçok insan için altı ayda bir yapılan ziyaretler yeterlidir. Ancak, çürükler, diş eti hastalığı veya diğer ağız sağlığı sorunlarına yatkınsanız, daha sık randevuya ihtiyacınız olabilir.
- Sigara ve diğer tütün ürünlerinden kaçının: Sigara, diş eti hastalığı ve ağız kanserinin önde gelen nedenlerindendir. Bu ürünlerden tamamen kaçınmak en iyisidir. Eğer sigara içiyorsanız ve bırakmak istiyorsanız, bir sağlık uzmanınızdan size yardımcı olabilecek tedavi seçenekleri hakkında bilgi alın.
Unutmayın, en iyi ağız hijyen rutini, tutarlı bir şekilde uygulayabileceğiniz rutindir. Diş hekiminize ihtiyaçlarınıza uygun ağız sağlığı rutini hakkında danışın.
Doğru ağız hijyeni, optimal ağız sağlığının anahtarıdır. Dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı ve estetik tutar. Rutin diş ziyaretleri ayrıca diş hekiminizin problemleri erken tespit ve tedavi etmesine yardımcı olur.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!