Ağız kuruluğu, ağızda bulunan tükürük bezlerinin ağzı ıslak tutacak kadar tükürük üretememesinin bir sonucudur. Tükürük, bakteri üremesini sınırlar ve yiyecek kalıntılarının temizlenmesini sağlayarak diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca tat alma çiğneme ve yutma işlemlerini kolaylaştırır. Üstelik tükürükte bulunan enzimler sindirime yardımcı olur. 

Tükürüğün azalması, ağız kuruluğuna yol açar. Bununla birlikte genel sağlığınızı ve ağız/diş sağlığınızı etkileyerek yemekten aldığınız zevki de olumsuz yönde değiştirebilir. Ağız kuruluğunuz birçok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Tedavisi de bu rahatsızlığın nedenine bağlıdır. Uzun süredir ağız kuruluğu, çiğneme ve konuşmada zorluk, ağız kokusu, dil ıslaklığı ve tat almada değişiklik yaşıyorsanız doktora görünmenizi tavsiye ederiz. 

Ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin düzgün çalışmadığı durumlarda ortaya çıkar ve bu düzgün çalışmamaya neden olan faktörler aşağıdaki gibidir: 

İlaçların Yan Etkisi

Depresyon, akne, alerji, astım, epilepsi, tansiyon ve parkinson hastalığı gibi hastalıkları tedavi etmede kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. Ayrıca kas gevşetici ve ağrı kesiciler de ağız kuruluğu sorununa yol açabilir. 

Hastalıkların ve Enfeksiyonların Yan Etkisi

Diyabet, Alzheimer, HIV/AIDS, Sjögren sendromu gibi hastalıklar da ağız kuruluğu görülebilir.

Yaşlılık

İlerleyen yaşa bağlı olarak  bireyler ağız kuruluğu yaşayabilir. Bunun sebebi yetersiz beslenme, sağlıklı sorunları olabileceği gibi artan ilaç kullanımı ve ilaçların yan etkisi de olabilir. 

Sigara ve Alkol Kullanımı

Aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı da ağız kuruluğuna neden olan faktörler arasındadır. 

Dehidrasyon

Aşırı terleme, kusma, ishal, ateş gibi vücudunuzun susuz kalmasına sebep olacak durumlar ağız kuruluğuna sebep olabilir. 

Kanser Tedavisi 

Kemoterapi ilaçları tükürük bezlerinin çalışmasını önleyebilir. Özellikle baş ve boyun bölgesine alınan radyasyon, çoğu zaman geçici olsa da tükürük bezlerine zarar verebilir. Tedavi sonlandığında ise normal bir şekilde tükürük salgılamaya devam edersiniz.

Ağız kuruluğu çok önemli bir problemmiş gibi görünmeyebilir. Ancak diş eti iltihabı, diş çürümesi, pamukçuk gibi ağız enfeksiyonları riskini artırabilir. Ayrıca ağız kokusuna da yol açarak sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edebilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!