Kişisel hijyen ve sağlık her zaman birbirine kenetlidir. Ağız ve diş bakımımızı düzenli yaptığımız takdirde ağız sağlığımızın iyi olmasını bekleriz. Ancak bazen en iyi bakım bile ağız kokusu gibi rahatsız edici bir sorunu önlemekte yetersiz kalabilir. Ağız kokusu ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceği gibi bireyin özgüvenini zedeleyebilir ve sosyal ilişkilerini etkileyebilir. Bu yazıda, ağız kokusunun nedenlerini sizlerle paylaşacağız!
Ağız Kokusunun En Yaygın Nedenleri
Ağız kokusunun en yaygın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Yiyecek ve içecekler
Dişlerin çevresinde yiyecek parçacıklarının kalması bakterileri artırır ve ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca pastırma, soğan, sarımsak, peynir, alkol, meyve suları ya da baharat gibi keskin kokulu gıdalar da kötü bir nefese sebebiyet verebilir. Dişlerimizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara yapmak besinlerin ağzımızdaki izlerini gidermeye yardımcı olmaktadır. Ancak sarımsak ve soğan gibi keskin kokulu yiyeceklerin ardından ağız bakımı yapmak kokuyu yalnızca geçici olarak gidermektedir.
-
Kötü ağız ve diş hijyeni
Dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargarası yapmak, yemek artıklarını ve kokuları gidermeye yardımcı olur. Kötü bir ağız hijyeni hem diş hem de dil üzerinde bakteri oluşumuna yol açar. Bu bakteriler de ağız kokusuna neden olabilir.
-
Ağız kuruluğu
Tükürük, kötü kokuya neden olan öğeleri temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğunda tükürük salgısı daha az olduğu için nefes kokunuz kötü etkilenebilir. Özellikle gece ağzı açık uyuyan kişilerin yaşadığı ağız kuruluğu, sabah nefesi olarak bilinen ağız kokusuna neden olabilir. Bununla birlikte kronik ağız kuruluğu, tükürük bezlerindeki bir sorundan da kaynaklanabilir.
-
Diş hastalıkları
Dişlerinizde ya da diş etlerinizde görülen enfeksiyon gibi çeşitli rahatsızlıklar, ağız cerrahisi sonrası oluşan yaralar da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu bazen koku üreten bakterilerle kaplı diş taşlarından kaynaklanabilir.
-
Sigara
Sigara, ağızda hoş olmayan bir kokuya yol açar. Tütün ve tütün ürünleri diş eti gibi rahatsızlıklar için de risk faktörü olduğu için sigara kullanan kişilerin ağız kokusu yaşama ihtimali daha fazladır.
-
İlaçlar
Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olup dolaylı olarak ağız kokusuna neden olabilir.
-
Diğer ağız, burun ve boğaz problemleri
Burun, sinüsler veya boğazda geniz akıntısına katkıda bulunabilecek enfeksiyonlar veya kronik iltihaplanma da ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız Kokusunun Diğer Nedenleri
Bazı metabolik hastalıklar ürettikleri kimyasalların bir sonucu olarak belirgin bir nefes kokusuna neden olabilir. Bununla birlikte mide asidinin kronik geri akışı da (reflü hastalığı veya GÖRH) ağız kokusuna sebep olur. Son olarak, küçük çocuklarda ağız kokusu, burun deliğine takılan bir yiyecek parçası gibi yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm
içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!