İçindekiler

Solunum, tüm canlılarda görülen oksijen alıp karbondioksit verme şeklindeki gaz alışverişi anlamına gelir. Beslenme, boşaltım, sindirim ve dolaşım gibi canlıların ortak özelliklerinden biri olan solunum sisteminin oksijenli solunum ve oksijensiz solunum olarak iki çeşidi vardır. Oksijenli solunum aerobik solunum olarak da bilinir ve hücrelerde bulunan glikoz moleküllerinin oksijen kullanılarak enerjiye dönüştürülmesini ifade eder. 

İnsanlar aerobik solunumu, solunum organları sayesinde gerçekleştirir. Hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışması için bu solunum yoluyla üretilen enerjiye ihtiyaçları vardır. Örneğin az oksijenli ortamlarda uzun süre kaldığımızda ortaya çıkan baş ağrısı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni alamadığımızdan kaynaklanır. Bu yüzden bol oksijenli ortamlarda aerobik solunum çok daha rahat bir biçimde yapılır. 

Günlük hayatta basitçe nefes alıp-verme olarak bildiğimiz aerobik solunumu özellikle egzersiz yaparken doğru bir biçimde gerçekleştirmek oldukça önemlidir. Çünkü vücuda yeterli oksijen alınamaması halinde kasların ihtiyaç duyduğu enerji sağlanamaz.  

Sporda Aerobik Solunum

Spor yaparken kullanılan enerjimizin büyük çoğunluğunu aerobik solunumdan sağlarız. İki dakikalık egzersizden sonra vücudumuz kaslara oksijen taşımak için çalışır. Sporda kaslarımızın ihtiyaç duyduğu oksijen ihtiyacı artar ve bunu telafi etmek isteyen solunum sistemimiz nefes alıp verme hızımızı artırır. Oksijenin varlığında hücrelerde bulunan glikoz tamamen karbondioksit ve suya dönüşür.  

Aerobik solunum esnasında ATP (adenozin trifostat) üretimi için sırasıyla karbonhidrat, yağ ve ihtiyaç olması halinde de protein kullanılır. Karbonhidratlardan ve yağlardan gelen glikoz, aerobik enerji sistemi için uzun süreli enerji sağlayabilir. Ancak uzun süre açlık gibi ekstrem durumlarda vücuttaki proteinler de amino asitlere dönüştürülerek ATP üretmek için kullanılır. Bu enerji kaynaklarının kullanılması, egzersizin yoğunluk düzeyine bağlı olarak değişebilir. Egzersizin yoğunluğu artığında ATP üretimi daha çok karbonhidratlardan sağlanır. 

Aerobik egzersizler olarak bilinen oksijenin kullanıldığı egzersizlerin türleri bulunur. Bunlar metabolizma hızını artıran ve geniş kas gruplarının kullanıldığı egzersizlerdir. Vücut dayanıklılığınızı artırır, kaslarınızı güçlendirir ve kalp sağlığınız üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu egzersizler yürüyüş, koşma, yüzme, ip atlama, aerobik dans, bisiklet sürme gibi aktiviteleri içerir. Bu egzersizler basit görünmekle birlikte uzun süreli ve orta yoğunlukta yapıldığında oldukça etkilidir. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!