İçindekiler
Yaygın olarak "donuk omuz" olarak bilinen adheziv kapsülit, omuz eklemini etkileyen ağrılı ve ciddi anlamda hareket kısıtlılığına sebep olarak günlük yaşam kalitesini azaltan bir durumdur. Omuzda kademeli olarak sertlik başlangıcı ve azalan hareket aralığı ile karakterizedir.
Adheziv Kapsülit Nedir?
Omuz eklemini çevreleyip stabilitesinin korunmasına yardımcı olan güçlü bir bağ dokusu vardır. Buna omuz eklemi kapsülü denir. Eğer omuz eklemi kapsülü iltihaplanıp, kalınlaşarak hareket kısıtlılığına, ağrıya, yangıya neden olursa donuk omuz olarak da bilinen adheziv kapsülit durumu meydana gelmiş demektir.
Adheziv Kapsülitin Nedenleri ve Risk Faktörleri
Adheziv kapsülit gelişimine çeşitli faktörler neden olabilir.Başlıca etken faktörler ise şunlardır:
- Yaş: En sık 40 - 60 yaş arasındaki insanları etkiler.
- Cinsiyet: Kadınların erkeklere göre donuk omuz geliştirme olasılığı (ev işi, tekrarlayan hareketler yapma gibi nedenlerden dolayı) daha yüksektir.
- Tıbbi Durumlar: Diyabet, tiroit bozuklukları ve kalp hastalığı gibi belirli tıbbi durumlar, rotator manşet kaslarındaki yaralanlamalar yapışkan kapsülit gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir.
- Hareketsizlik: Yaralanma veya ameliyat nedeniyle omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalması donmuş omuz riskini artırabilir.
Adheziv Kapsülitin Yaygın Belirtileri
Adheviz kapsülit genellikle omuzda derin bir ağrı ile kendini gösterir ve zamanla şiddetlenen, geceleri artan ağrı ile karakterizedir. Zamanla etkilenen omuzdaki hareket aralığı sınırlanır ve günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi zorlaşır. Adheziv kapsülitli kişiler kollarını kaldırmada, arkalarına uzanmada veya baş üstü hareketler yapmada zorluk yaşayabilirler. Giyinmek veya yüksek raflardaki eşyalara ulaşmak gibi günlük işler zorlaşabilir.
Adheziv Kapsülit Nasıl Teşhis Edilir? Tedavisi Nedir?
İlk olarak uzman doktor tarafından hareket aralığını değerlendirmek ve omuzdaki ağrı, hassasiyet alanlarını belirlemek için fizik muayene yapılır. Akabinde omuzla ilgili diğer sorunları elemek, omuz eklemi kapsülündeki iltihaplanma ve kalınlaşmanın boyutunu değerlendirmek için röntgen ve MRI taramaları istenebilir.
Fizyoterapi, bu sorunun tedavisinin temel basamaklarından biridir. Fizyoterapistler, omuz sertliğini ve hareket kısıtlılığını azaltmak için hastalara özel elektroterapi, sıcak/soğuk uygulama, egzersiz ve esneme hareketleri planı oluştururlar. Bununla birlikte hekim tarafından ağrı ve iltihabı yönetmek için ilaç tedavileri reçete edilebilir. Bazı durumlarda omuz eklemine ilaç enjeksiyonu iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!