Öte yandan sağlıklı gelişim sadece kilo ile ölçülmez; ya da bir başka deyişle 8 aylık bebek kilosu sağlıklı bir sürecin tek kriteri değildir. Bebeklerin kilosu kadar boy değerleri de önemlidir.8 aylık kız bebekleri için ortalama boyun 68 cm, erkek bebekler için de 70 cm olması beklenir. Ölçüleri bu değerlerde olan ya da bu değerlere yakın seyreden bebekler, sağlıklı bir gelişim dönemi içerisindedir denilebilir.
Birçok ebeveyn çocuklarının daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için hangi yaşlarda kaç kilo olmaları ve boylarının ne kadar olması gerektiğini merak eder. Özellikle bebekler söz konusu olduğu zaman her türlü veri yakından takip edilir. Aşağıda siz ebeveynler için bebeğinizin boy ve kilosunu ne şekilde ölçebileceğinize dair bazı bilgiler derledik.
Bebeklerin evde boy ve kilosu nasıl ölçülür?
Doğdukları günden itibaren evde birer neşe kaynağı olan bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci içerisinde olduklarını bilmek hiç kuşkusuz her ebeveyn için oldukça önemlidir. Bu gelişim sürecini takip etmek adına aile hekimlerinden destek alabileceğiniz gibi temin edebileceğiniz birkaç malzeme ile bebeğinizin boy ve kilosunu evde kendiniz de kolayca ölçebilirsiniz.
Bebeğinizin kilosunu ölçmek için sizin de kullandığınız normal bir tartıdan faydalanabilirsiniz. İlk olarak kucağınıza aldığınız bebeğiniz ile tartıya çıkarak çıkan sonucu bir kâğıda yazmalısınız. Daha sonra bebeğinizi güvenli bir yere bırakarak kendi kilonuzu ölçmelisiniz. Son olarak kendi kilonuzu, bebeğinizle birlikte tartılırken elde ettiğiniz kilodan çıkararak bebeğinizin kilosuna ulaşabilirsiniz.
Bebeğinizin boyunu ölçmek için de bebeğinizi düz bir zemine yatırmanız gerekir. Bunun için birinden yardım da alabilirsiniz. Sırtının ve bacaklarının yere geldiğinden emin olduktan sonra baş kısmı ile ayak kısımlarını kalemle işaretleyebilir ve sonrasında bu aralığı metre ile ölçerek bebeğinizin boy değerine ulaşabilirsiniz.
8 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?
8 aylık bebeklerin bazı ortak davranışları vardır. Bu dönemde bebekler yeni yeni davranışlar edinmeye başlar ve kendilerini ifade etme yolları arayabilirler.
Bebeğiniz 8 ayını doldurduysa ona bir yemek sandalyesi alma vaktiniz gelmiş olabilir.
8 aylık bebekler oyuncaklarını bulabilir ve avuçlarının içine alabilirler.
- Dik bir şekilde oturarak etrafı seyredebilirler.
- Duydukları seslere doğru yönelebilir ve tepki verebilirler.
- Uzakta olan bir oyuncağı almak için o oyuncağa doğru yönelebilirler.
- Emekleyebilirler.
- Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde dile getirmeye çalışabilirler.
- Dikkat çekmek için bağırabilirler.
- Bir yerlere tutunarak ayağa kalkabilirler.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!