Gastrit, mide zarı iltihaplarını ifade eden ortak bir terimdir. Mide zarı iltihabı, mide ülserine sebep olan bakteri türlerinin enfeksiyonundan meydana gelebileceği gibi bazı ağrı kesicilerin uzun süre kullanımı veya aşırı alkol tüketimine bağlı olarak da meydana gelebilir. 

Gastrit Türleri Nelerdir?

Gastrit, genellikle iki şekilde ortaya çıkar. Aniden ortaya çıkan akut gastrit, zaman içerisinde ortaya çıkan ise kronik gastrit olarak isimlendirilir. Otoimmun gastrit, ilaca bağlı gastrit, eozinofilik gastrit gibi  altta yatan sebebe veya morfolojik bulgularına göre farklı gastrit isimlendirmeleri mevcuttur. 

Gastritin Yaygın Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Helicobacter pylori (H. pylori), mide zarını enfekte ederek gastrite yol açabilen bir bakteridir. Hem akut hem de kronik gastritin yaygın bir nedenidir. Ağrı kesici olarak steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçların (NSAID'ler) düzenli kullanımı mide zarını tahriş edebilir ve gastrite katkıda bulunabilir. Ayrıca aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı da gastrit gelişimi için bilinen risk faktörleridir. Şiddetli duygusal veya fiziksel stres, genellikle stres gastriti olarak adlandırılan akut gastrite yol açabilir. Bununla birlikte kontrolsüz bir şekilde inflamatuar hücre sayısında artış olması durumu olarak da bilinen Crohn hastalığı ve sarkoidoz gibi tıbbi durumlarda gastrit riskini artırabilir.  

Gastritin Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısı gastritin yaygın bir belirtisidir. Üst karın bölgesinde yanma hissi veya kemiren bir ağrı olarak kendini gösterebilir. Bununla birlikte bulantı hissine yol açabilir ve kusma da eşlik edebilir. Gastritli birçok kişi, az miktarda yiyecek tükettikten sonra bile şişkinlik ve dolgunluk hissi yaşar. İştahta azalma, istenmeyen kilo kayıpları meydana gelir. Geğirme, gaz ve yemekten sonra rahatsızlık hissi ile karakterize hazımsızlık, gastritin en yaygın belirtileridir.

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Gastritin nedenine bağlı olarak yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir. Bu, alkol ve tütünden kaçınmayı, stresi azaltmayı ve NSAID'ler gibi tahriş edici ilaçların kullanımının durdurulmasını içerebilir. Antiasitler, proton pompası inhibitörleri (PPI'ler) veya antibiyotikler (H. pylori enfeksiyonu için) gibi ilaçlar, semptomları yönetmek ve altta yatan nedeni ortadan kaldırmak için reçete edilebilir. Mide zarının tahrişini azaltmak için yumuşak, baharatsız bir diyet önerilebilir. Kafein ve asitli gıdalar gibi tetikleyici yiyecek ve içeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.  Gastritin uygun şekilde yönetilmesini sağlamak için bir sağlık uzmanıyla düzenli takip çok önemlidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!