Bilinen bir mide rahatsızlığınız yoksa ve hamile değilseniz durduk yere neden midenizin bulandığını merak ediyor olabilirsiniz. Mide bulantınız başladığında dikkatlice neler yediğiniz ve içtiğinizi gözden geçirmelisiniz.

Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında mide bulantısı yaşayabilir. Mide bulantısına eşlik edebilen belirtiler şu şekildedir: 

  • Göğüste, karnın üst kısmında ve boğazda tuhaf bir his
  • Terleme
  • Mide rahatsızlığı
  • İştahsızlık
  • Kontrol edilemeyen kasılan solunum ve karın kasları (öğürme isteği)
  • Aşırı tükürük salgılama

Durduk yere meydana gelen mide bulantısı, bazen basit bir sindirim problemine işaret edebilirken bazen de daha ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabilir. Eğer bulantı sık sık tekrarlıyor, başka semptomlarla birlikte görülüyorsa veya endişe verici boyutlara ulaşıyorsa, mutlaka bir doktorla iletişime geçmek gerekir. Bulantı ve kusma isteğinin eşlik ettiği mide bulantısını tetikleyen birçok etken vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: 

1. Kaygı ve Anksiyete

Anksiyete, günlük yaşantımızda başımıza gelen çeşitli olaylardan dolayı yaşadığımız stres, kaygı bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kaygılı ruh hali, korku ve tedirginliğe neden olarak gastrointestinal semptomlara yol açabilir. Kaygı bozukluğunda karın ağrısı, şişkinlik ve kusma gibi belirtiler görülebilir. 

2. Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesinin neden olduğu mide ve bağırsak enfeksiyonları, durduk yere oluşan mide bulantısının en yaygın nedenlerinden biridir. Gıda zehirlenmesi Salmonella ve Escherichia coli gibi bakteri içeren yiyecek ve içecekler tüketildiğinde ortaya çıkar. 

3. Grip

Grip ya da Covid-19 gibi viral enfeksiyon türleri mide bulantısını tetikleyebilir. Mide bulantısına eşlik eden ateş, öksürük, tat ve koku kaybı, vücut ağrıları, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi belirtiler grip olduğunuza işaret edebilir.

 4. Sindirim Bozuklukları

Gastrit, ishal, kabızlık gibi gastrointestinal sistem hastalıklarıda mide bulantısına neden olabilir. Mide bulantısını durduk yere çok sık yaşıyorsanız, bu hastalıklardan biri sizde olabilir. Vücudun glutene tepki vermesi sonucu ortaya çıkan çölyak hastalığı da mide bulantısına neden olabilen hastalıklar arasındadır.

Durduk yere mide bulantısı, yukarıda  belirtildiği gibi bazı sağlık sorunlarının bir yansıması olarak ortaya çıkabilir. Eğer varsa bulantıya eşlik eden diğer semptomlar ve özel sağlık koşulları göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, olası sağlık sorunlarının daha fazla ilerlemesini önleyebilir ve kişinin sağlığını korunmasına yardımcı olabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!