Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve vücudumuzu en iyi şekilde desteklemek için beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamak da sağlıklı bir beden için olmazsa olmazdır. D vitamini kemik sağlığını korumanın yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek, hücresel işlevleri desteklemek ve genel olarak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gereklidir. Peki D vitamini içeren gıdalar hangileridir? Yeterli D vitaminini gıdalar ile karşılayabilir miyiz?

D vitamininin ana kaynağı güneştir ve bazı besinler aracılığıyla da vücuda alabiliriz. Fakat besinlerden günlük D vitamini ihtiyacının sadece %20’si karşılanabilir. Eğer yeterli miktarda ve doğru zamanda (saat 11.00-15.00, 20-30 dakika) güneş ışığı almıyorsanız D vitamini eksikliği riskiniz olabilir. Günlük D vitamini ihtiyacı yaklaşık 20 mikrogramdır (800 IU) ve bunu deri yoluyla karşılamanın yanında gıdalardan ve takviyelerden almak sağlığınız için çok daha iyi olacaktır. İşte D vitamini açısından zengin besinler! 

  1. Balık: Somon gibi yağlı balıklar iyi bir D vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte ringa balığı ya da sardalya da günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yardımcıdır.
  2. Mantar: Yaygın olarak tüketilen mantar türleri, güneş ışığına çok maruz kaldığından iyi birer D vitamini kaynağıdır. Örneğin bir fincan pişmiş şitaki mantarı, günlük D vitamini değerinin %5’ini sağlar. Üstelik lif ve protein açısından da zengindir. 
  3. Süt ve süt ürünleri: Hayvansal ve bitkisel süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. Ancak bazı bitkisel süt ürünleri D vitamini ile zenginleştirilmemiş olabilir. Bir bardak tam yağlı hayvan sütü günlük D vitamini değerinin %15,5’ini sağlayabilir. 
  4. Yumurta : Protein açısından zengin olan yumurtanın sarısı da zengin bir D vitamini kaynağıdır. 
  5. Tahıllı Gıdalar: Bazı tahıllı gıdalar, D vitamini ile zenginleştirilmiştir bu yüzden ürünleri alırken etiketleri kontrol ederek almanızda fayda vardır.

Sonuç olarak D vitamini vücudumuz için vazgeçilmez bir besin maddesidir ve sağlığımızı korumak için düzenli olarak alınması gerekmektedir. Günümüzde güneş ışığına maruz kalma miktarının azalması ve iç mekanlarda daha fazla zaman geçirme eğilimi, D vitamini eksikliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmanızda ve D vitamininden zengin besinleri beslenmenize eklemenizde fayda var! Yağlı balıklar, yumurta sarısı, süt ürünleri ve D vitamini ile takviye edilmiş gıdalar, bu önemli vitamini almanın yollarından sadece birkaçıdır. Dengeli bir beslenme ve yaşam tarzıyla birlikte, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitamin miktarını karşılayarak sağlığınızı desteklemelisiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!