Kabızlık, hemen hemen hepimizin hayatının bir döneminde karşılaştığı rahatsız edici bir sindirim sorunu olarak karşımıza çıkmıştır. Dışkılamanın zor ve düzensiz olduğu durumu ifade eden  kabızlık, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak fizyolojik sorunların birincil tetikleyicilerinden biri olan stres, kabızlığın da nedenlerinden biridir. Kabızlık çok uzun süre boyunca devam ederse dayanılamaz hale gelebilir ve psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir. 

Kabızlık Neden Olur? 

Kabızlık nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Liften fakir beslenme, dışkının bağırsaklarda hareketini yavaşlatabilir.
  • Gün içinde yetersiz sıvı tüketmek, dışkının sertleşmesine neden olabilir.
  • Fiziksel olarak aktif olmamak bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir. 
  • İlaçların yan etkisi olarak kabızlık ortaya çıkabilir. 
  • Kabızlık, altta yatan tıbbi bir durumun belirtisi olabilir. 
  • Stres, kaygı, depresyon kabızlığa sebep olabilir.

Psikolojik stresin yol açtığı fiziksel semptomlara somatik semptom denir. Psikolojik kabızlık belirtililerini de bu kategoride değerlendirebiliriz. Özellikle çocuklarda psikolojik kabızlık belirtileri daha sık görülür. Stresle birlikte gelen uykusuzluk, hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi anormal günlük alışkanlıklar da kabızlığı şiddetlendirebilir. 

Psikolojik Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Strese bağlı psikolojik kabızlık belirtileri de diğer nedenlerden kaynaklanan kabızlık belirtileri ile benzerlik  gösterir. 

  1. Haftada üçten az dışkılama sıklığı 
  2. Dışkılama sırasında aşırı zorlanma
  3. Dışkılama sırasında ağrı 
  4. Dışkının kuru ve katı olması
  5. Mide şişkinliği ve ağrısı
  6. Dışkılamayı sürekli olarak erteleme isteği 

Psikolojik kabızlık belirtileri stres nedeniyle daha kötüleşebilir. Stres, gastrointestinal sistemdeki bakterilerin çoğalmasına neden olarak irritabl bağırsak sendromuna ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Kronik stres, depresyon ve olumsuz duyguların inflamasyonu artırdığı bilinmektedir. Bu durum da inflamatuar bağırsak hastalığını tetikleyebilmektedir.  

Psikolojik kabızlığın, okul öncesi dönemdeki çocuklarda daha sık görülmesinin nedeni çocukların dışkıyı vücudundan bir parça olarak görmesidir. Bu dışkılama süreci çocuklarda kayıp olarak algılanabilir. Önemsiz bir durum gibi görünse de bazı çocuklarda bu kayıp, korku dolu bir deneyim olarak yorumlanabilir ve dışkılama isteğini bastırarak kabızlığa neden olabilir. Dolayısıyla çocuğunuzun tuvalet ihtiyacını ertelememesini teşvik etmeli, çizelge tutmalı ve gerektiğinde bir uzmana başvurmalısınız. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!